През 2023 г. нарастват рисковете за сигурността в резултат на действията

...
През 2023 г. нарастват рисковете за сигурността в резултат на действията
Коментари Харесай

Годишният доклад на ДАНС: Очакват се повече опасности за националната сигурност през 2024 година

През 2023 година нарастват рисковете за сигурността в резултат на дейностите на световни и районни субекти, конкуренцията за въздействие и достъп до запаси и ескалацията на споровете в Черноморско-кавказкия район, Близкия изток и Африка. Това се показва в отчета на Държавна организация " Национална сигурност " за 2023 година, който бе оповестен на интернтет страницата на организацията. 

" Продължаващата експанзия на Русия против Украйна и зловредните хибридни акции на Москва остават главен ерозиращ средата фактор, а възходящата агресивност на Китай за проекция на мощ го нарежда като редовно предизвикателство за евроатлантическата сигурност ", показват още от организацията.

От ДАНС показват, че е допустимо Русия да прояви нападателно държание и към други страни, с изключение на Украйна. Според тях Руската федерация насочва напъните си за подкопаването на " единството и възпрепятстване разширението на НАТО ". 

" Прилага хибриден метод, в това число посредством инструментализиране на другарски настроени трети страни (т.нар. проксита), осведомителни интервенции, кибер интензивности, специфични служби, стопански и културни зависимости, миграционни канали, индуциране на продоволствена неустановеност и др ".

У нас пък са се засилили опитите за вмешателство в " процеса на взимане на политически решения у нас, както и основаване на позиции за придобиване на информация на централно и локално равнище ".

" Интересите на непознатите специфични служби у нас не престават да са ориентирани предпочитано към: външната политика на България в подтекста на съюзническите задължения по линия на НАТО и Европейския съюз, двустранните връзки с обособени страни, политиката и качествата в областта на защитата и сигурността, процесите във вътрешнополитическата, обществената и икономическата сфера, както и към аспекти от образованието, науката и културата, земляческите структури у нас и българските общности зад граница ".

В отчета на ДАНС са изведени систематизирания за всички основни браншове у нас и надлежно съпътстващите ги рискове и промени, настъпили през последната една година.

Финансов бранш

През 2023 година българският финансов бранш остав релативно постоянен, а банковата система резервира висока ликвидност добра финансова адекватност. На фона на възходящите рецесии с друг темперамент, увеличението на жилищното кредитиране подтиква оценки за вероятни опасности. Компании за бързи заеми не престават да ползват отрицателни практики, накърняващи финансовите ползи на потребителите. Увеличаващите се като брой, мащаб и трудност нарушавания на данъчното, митническото и осигурителното законодателство оказват неподходящо въздействие върху събираемостта на плануваните доходи. Предизвикателствата пред осъществяването на уговорките на България по Националния проект за възобновяване и резистентност забавят усвояването на забележителен европейски финансов запас.  

Здравеопазване

През 2023 година проблемите в българската здравна система остават релативно непроменени. Голяма част от държавните и общинските лечебни заведения изпитват финансови усложнения и недостиг на фрагменти, което основава опасности за достъпа и качеството на здравните услуги. Усилията за повишение на приходите постоянно обуславят използването на отрицателни практики като фиктивно назначение на медицински експерти, нестимулирано хоспитализиране на пациенти, неаргументирано преустановяване на лекуването или завишаване на цената му, асортимент на по-скъпоструващи клинични пътеки и други Запазват се проблемите от кадрови и материалнотехнически темперамент и в незабавната помощ. Дефицитите в извънболничната помощ също са с дълготраен темперамент и са свързани с неравномерното териториално систематизиране и влошената възрастова конструкция измежду общопрактикуващите медици, както и с диспропорциите в броя на лица в пациентските им листи. Запазват се непозволените практики за персонално

Околна среда

Устойчивите проблеми при ръководството на водните запаси в страната основават условия за доста понижаване на общите ресурси и изострят отрицателното въздействие на климатичните промени. Дефицитите при обезпечаването на проводимостта на реките и поддръжката на защитните уреди водят до затлачване и заблатяване на коритата и основават заплаха от преливане, водещо до човешки жертви и увреждане на жилищни и аграрни площи и сериозна инфраструктура, сходно на наводнението в община Царево през септември 2023 година Запазват се и непозволените практики за изземване на инертни и строителни материали под прикритието на действия по разчистване на наносни отсрочения от речните корита. Липсата на превалявания със стопанско значение стават причина за въвеждане на ограничавания на водоподаването за битови потребности в обособени региони на страната. Съществен принос за казуса има и силно амортизираната тук-там водопреносна мрежа и трайно нестабилното финансово положение на част от държавните оператори по водоснабдяване и канализация, задълбочаващо се от стабилно високите загуби на вода и ниската събираемост на приходите. Актуални остават уязвимостите в техническото положение на част от пречиствателните станции за отпадъчни води, а проблемите при действието на обособени уреди в региона на Южното Черноморие през 2023 година предизвикат публично неодобрение.

Киберсигурност

Регистрирани са опити за набези против осведомителни системи на редица държавни институции и общински администрации, звена от финансовия бранш, обекти от сериозната инфраструктура (например в транспортния сектор). Налице са индикации, че част от похищенията са осъществени от инспирирани от войната в Украйна проруски хакерски групи.

Запазват се установените в предишни интервали уязвимости в ограниченията за мрежова и осведомителна сигурност на държавни и общински структури и на стратегически обекти, свързани с устойчиви проблеми от кадрово, софтуерно, техническо, организационно, финансово и друго естество.

Тероризъм 

През 2023 година не са регистрирани фактори, които да постановат нуждата от повишение на равнището на терористична опасност за България. Страната не е директно наранена от терористична активност и няма данни за планиране/подготовка на набези на българска територия или против български ползи в чужбина. Процесите в близки райони не престават да стимулират оценка за съществуване на евентуална терористична опасност за българските ползи, както и за допустимо засягане на български жители при набези в други страни.

Основен риск остава прекосяването през България на съпричастни към терористични организации лица, инфилтрирани в миграционните потоци, както и радикализацията на отдели човеци и групи вследствие на интензивната терористична агитация.

Миграция

През 2023 година миграционният напън към България продължава да нараства. Това води до запълване на местата за настаняване на чужденци. Запазва се наклонността непознатите жители, получили протекция у нас, да не желаят трайно определяне и интеграция в България, а да преглеждат страната единствено като директна дестинация.

Търговия с оръжие 

През 2023 година България продължава прецизно да извършва политиките за експортен надзор на артикули, свързани с защитата, и произведения или технологии с двойна приложимост, признати от Съвета за сигурност на Организацията на обединените народи, Европейския съюз и Организацията за сигурност и съдействие в Европа. Страната ни осъществя комплекс от ограничения за гарантиране на надеждността на оръжейните доставки в райони с нараснал риск. Въпреки това не престават тенденциозното показване от задгранични субекти, неправителствени организации и медии на информация за допустимо потребление на българско оръжие в конфликтни зони от екстремистки структури, в това число без отчитане на характерния за всички производители риск от вторични и неконтролирани придвижвания на легално изнесена продукция. Вероятно с сходни изказвания се цели обезпечаване на конкурентно преимущество на други субекти на целеви оръжейни пазари посредством показване на България като обезсърчителен снабдител и оказване на напън за ограничение на експортната ни търговия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР